Il Borgo

Heel blij zijn wij met de bijdrage van Il Borgo, lunchroom en restaurant, tevens in Helmond bekend om zijn chocolaterie, koffie- en theespecialiteiten en Italiaanse delicatessen waaronder ook ijs. Kortom, een bezoekje waard, niet alleen voor al deze heerlijkheden, maar ook vanwege de historie van dit oudste pand van Helmond.

Vele oud-Helmonders kennen dit pand als het ‘Huis met de Luts’ dat vermoedelijk rond 1450 gebouwd werd. Luts is het Zuid-Nederlandse woord voor een overkapping in de stijl van de karakteristieke gevel.  Het pand bestaat uit drie achter elkaar gebouwde ruimtes. In het begin was Herberg De Swaen hier gevestigd. Bij een van de stadsbranden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd het logement volledig verwoest. Dat was in 1587. ‘Dit huys sloeg in brant, in den swaen ist wel bicant’ staat er onder de luifel op de gevel. De zwaan op het dak herinnert ook nog aan de herberg. Volgens stadsgids Jan van Bussel gaat het om een ‘zwarte zwaan’, omdat zich in de kelders destijds dingen afspeelden die het daglicht niet goed konden verdragen.

Vanaf 1717 heeft het pand vier generaties lang dienst gedaan als apotheek, daarna vestigde zich Bakkerij Van Gerwen aan de Markt waarna de firma Coenen Tafelcultuur vele jaren de scepter zwaaide.

in 2011 verwezenlijkten de huidige eigenaars Hugo Molleman en Yolanda Klomp hun langgekoesterde droom en sindsdien boeken zij veel succes met hun unieke concept. Il Borgo leent zich uitstekend voor een heerlijke lunch of diner al dan niet vergezeld van een mooi glas wijn, een vers kopje Italiaanse koffie of bijzondere thee en niet te vergeten voor lekkere bonbons en andere lekkernijen. Ook voor originele cadeautjes bent u bij Il Borgo aan het goede adres. Il Borgo website

Ook op zondag 3 september tijdens de kroegentocht is Il Borgo geopend!

Il Borgo interieur 2Il Borgo interieur 3

Bron geschiedenis: Eindhovens Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: